Hoe werkt het (versterkte) broeikaseffect?

De temperatuur op aarde hangt af van de hoeveelheid inkomende zonnestralen die op het aardoppervlak vallen en de hoeveelheid warmte die door de atmosfeer wordt vastgehouden. De aarde ontvangt licht en warmte. De helft hiervan wordt gereflecteerd door de atmosfeer terug naar het aardoppervlak en daardoor warmt de aarde op. Een deel van die warmte straalt terug de ruimte in maar dat andere deel wordt door broeikasgassen die in de atmosfeer zitten geabsorbeerd en weer teruggekaatst naar de aarde. Dit gebeurt steeds weer opnieuw en dat zorgt ervoor dat de aarde warm blijft. Dit noem je het natuurlijk broeikaseffect.

 

Het verschil tussen het natuurlijke en versterkte broeikaseffect is dat er zonder het natuurlijk broeikaseffect geen leven is op aarde. Het natuurlijk broeikaseffect zorgt er namelijk voor dat er een gunstige temperatuur is op aarde. Dat komt doordat een deel van de zonnestralen door de atmosfeer op de aarde terecht komen. Een deel van de zonnestralen wordt teruggekaatst naar de ruimte en een ander deel wordt vastgehouden door de atmosfeer en teruggestuurd naar de aarde waardoor er een gunstige temperatuur is op aarde. In de atmosfeer zitten stoffen die daar op een natuurlijke manier zijn gekomen. Door het versterkt broeikaseffect komen er meer van zulke stoffen zoals koolstofdioxide in de atmosfeer die er voor zorgen dat de aarde steeds verder opwarmt. Er worden steeds meer stoffen vastgehouden door de atmosfeer dan teruggekaatst naar de ruimte. Het proces wordt ‘versterkt’.

 

Oorzaken van het versterkt broeikaseffect zijn:

  • Industrialisatie. Door de vele fabrieken en nieuwe machines de CO2 uitstoten warmt de aarde op. Dat komt door het verbranden van fossiele brandstoffen.
  • Fossiele brandstoffen. Bij het verbranden van fossiele brandstoffen ontstaat CO2 uitstoot. En omdat we steeds meer en vaker fossiele brandstoffen gebruiken, warmt de aarde ook sneller op.
  • Ontbossing. Door ontbossing komt er meer koolstofdioxide vrij die in de bomen waren opgeslagen. Ook wordt er minder koolstofdioxide opgenomen door het kappen van bossen.
  • Economische groei. Doordat de welvaart en de economie verbeteren in bijvoorbeeld landen als China en India kunnen mensen sneller een auto kopen en meer vlees eten die weer zorgen voor veel CO2 uitstoot.
  • Bevolkingsgroei. Doordat er steeds meer mensen bij komen, wordt de aarde ook meer vervuild. Want hoe meer mensen, hoe meer koolstofdioxide in de lucht.